Főoldal

Jármű kárpitozás

A szép autó nemcsak kívülről, hanem belülről nézve is jól mutat. Hiába a metálfényezés, a csinos vonalvezetés, ha az utastérben kiült ülések és foltos, kiégett kárpit fogad; egy ilyen kép igencsak belerondíthat az összképbe. A tökéletes, szemrevaló autó imidzse a hibátlan külsőnél kezdődik és az minden igényt kielégítő belsőnél végződik.

Sok tulajdonos, üzembentartó ügyel arra, hogy autója minden szempontból tökéletes legyen, ezért az autókárpitozás az egyik legnépszerűbb kárpitosi munka napjainkban.  Legyen szó autóról, motorkerékpárról vagy hajóról akár, a kárpitosmester célja, hogy a vevő igényeinek megfelelő esztétikus belsőt alakítson ki, amely hosszú használat után is kitart és szolgálja tulajdonosát.

Az autók esetében olyan egyedi, nagy szakértelmet kívánó munkákról beszélhetünk, mint az autóbőrözés, a veterán belsők restaurálása, a tetőkárpitok kialakítása, a kormánybőrözés vagy szőnyegezés. Legalább ilyen népszerű a kabrióponyva, a nemesfa-burkolat és a fakormány készítése, valamint a különböző ülésfűtési rendszerek bevezetése, beépítése. Ebből is látszódik, hogy az autókárpitozás széles spektrumú, komoly tudást igénylő munka, amire a legjobb szakembereket szabad csak felkérni.

Mindegyik esetben fontos a tapasztalat és az alaposság, hiszen nagyon kicsi a hibalehetőség. Amit itt elrontunk, azt csak kemény munkával lehet javítani.

Nem érdemes spórolni az alapanyagokkal sem, hiszen csakis minőségi szövettel, bőrrel lehet nagyot és maradandót alkotni. A minden igényt kielégítő végeredményt a tervezés, a minőségi anyagok használata és a tiszta, precíz munka összege adja ki.