Főoldal

Az autókárpitozás mesterségéről

auto-610x259

A gépjárművek esetében a kárpitozás jóval nehezebb, nagyobb odafigyelést megkívánó feladat, mint a bútoroknál. Minden egyes kis részlet szem előtt van ugyanis, kisebbek a felületek, így minden egyes négyzetcentiméternek tökéletesen kell kinéznie.

Az autóban a kárpitozott felületek jóval nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint az átlagos bútorok esetében. A bútorok a lakásban állva legfeljebb a napi néhányszori használatnak vannak kitéve, az autóban azonban jóval többször használjuk ezeket, tűrniük kell a hőmérsékleti ingadozásokat, és természetesen jóval gyakrabban szembesülnek szennyeződésekkel, sérülésekkel is.

Az autókárpitozás során a kárpitosnak nagyon precízen oda kell figyelnie mindenre, hiszen sokkal tagoltabb maga a kárpit, kisebb felületeket kell cserélni, és persze a szerkezet is jóval bonyolultabb, mint az egyszerű bútorok esetében. Az illesztések megfelelő kivitelezése ügyességet és szakértelmet követel meg, a felületek kialakítása pedig nemkülönben.

Az autók kárpitozása során a szakemberek nem egyszerűen lecserélik az ülések, a kézifék-karok, egyéb felületek anyagait, de alaposan megvizsgálják a szivacsokat, formahabokat és más belső részeket is. Amennyiben szükséges ezek cseréje vagy javítása, a kárpitos mesterember elvégzi ezeket, mielőtt hozzálátna a huzat cseréjéhez.

A megfelelő anyag kiválasztása a nagyobb igénybevétel miatt nem egyszerű feladat, a kárpitos szakember segítségével azonban a rengeteg elérhető típusból biztosan megtalálhatjuk azt, amelyikre szükségünk van.