Főoldal

Kárpitozás házilag

Bizonyos bútorok esetében nem kell feltétlenül szakemberhez fordulnunk, a megfelelő kárpitos kellékekkel a kárpitozás házilag is kivitelezhető. Nem árt azonban betartani néhány alapszabályt, hiszen az igyekezet és az önbizalom ezen a területen nem elég, könnyen nagyobb kárt tehet vele a házi kárpitos, mint hasznot.

Mindenekelőtt azt tanácsoljuk, hogy antik bútorok kárpitozását semmiképpen se végezzük a garázsban, illetve a szerkezetileg károsodott, instabil székeket, foteleket is mindenképp bízzuk szakemberre. Kellő gyakorlat híján a nagyobb bútorokkal sem érdemes próbálkozni, így a heverők, kihúzható ágyak, többszemélyes kanapék, valamint ágyak újrahúzását is inkább bútorkárpitossal végeztessük. Kezdők és középhaladók ugyanakkor megpróbálkozhatnak székek házi kárpitozásával, de a biztonság kedvéért jobb, ha kevésbé értékes darabbal kezdjük a házi kárpitozást.

Az ilyen egyszerű munkák elvégzéséhez speciális szerszámra sem lesz szükség, a házilag történő kárpitozáshoz elegendőek a szinte minden háztartásban fellelhető, általános kellékek. A régi kárpitot például késsel, vagy pajszerrel tudjuk lefejteni a vázról és az új kárpit rögzítéséhez sem kell kalapácsnál, vagy tűzőgépnél bonyolultabb szerszámot alkalmaznunk. Habár csak szerkezetileg kifogástalan székekkel foglalkozunk, előfordulhat, hogy a vázat újra kell festeni, ebben az esetben a tisztításhoz, festéshez szükséges eszközökkel (dörzspapír, ecset, festék, vagy lakk) sem árt készülnünk.

A házi kárpitozás élménynek sem utolsó, de vegyük figyelembe, hogy a gyakorlatlan kezek sokszor nagy kárt tudnak tenni a bútorban, ami végül azt is eredményezheti, hogy a bútor kárpitozása drágább lesz, mintha egyből szakemberhez fordultunk volna.