Főoldal

A lakberendezés művészete: patchwork kárpitozás

patchwork-610x259

A foltvarrás, azaz a patchwork eredete az amerikai farmerek korába nyúlik vissza. A földművesek asszonyai elhasznált ruhák és egyéb textíliák még használható részeiből készítettek új használati eszközöket, elsősorban takarókat. Az elmúlt években ismét divatba jött a foltvarrás, és úgy tűnik a technika népszerűsége azóta is töretlen.

Mára a bohém hatású, vidám, foltvarrott anyagok nem csupán takarók vagy párnahuzatok készítésére alkalmasak, de egyre gyakoribb, hogy patchwork kárpit kerül a régi, megunt bútorokra.

A patchwork alapvető jellemzője a sokszínűség, a színek és formák kombinációja, mely azonban a nagy és letisztult teret igényel, hiszen kis térben a számos szín és alakzat a zsúfoltság hatását keltheti. A patchwork kárpitok régi és új anyagok kombinációi, melyeknek gyakorlatilag csak a képzelet szabhat határt. Ennek megfelelően a patchwork bútorok gyakorlatilag teljesen új stílust jelentenek, ahol éppen a káoszból származik valami eredeti, új és izgalmas.

A folttechnikával készülő bútorkárpitok esetében nincs más dolgunk, mint a fantáziánkra hagyatkozni, kiválasztani az általunk kedvelt formákat és színeket, így a bútor teljes mértékben a saját elképzeléseinket tükrözheti.

A foltvarrás lényegében bármilyen jellegű anyaggal megoldható, azonban törekedni kell arra, hogy az egyes foltok anyagai hasonlóak legyenek, vagy legalábbis a külső behatásokra hasonlóan reagáljanak. Ellenkező esetben nem lehet majd egységesen kezelni és tisztítani bútorunkat, ráadásul a különböző mértékben rugalmas anyagok lényegesen megrövidítik a bútorunk élettartamát.