Főoldal

Nem mindegy, milyen anyagot választunk a bútorokra

nem-mindegy-milyen-anyagot-valasztunk-a-butorokra-610x259

A bútorfelújításnak szerves része a kárpitozás, amire időnként akkor is szükség van, ha nagyon vigyázunk a bútorainkra. Akaratlanul leönthetjük őket, foltokat hagyhatunk különböző ételekkel és italokkal, amik aztán makacsnak bizonyulnak, és sehogy sem akarnak kijönni a szövetből. Ilyenkor hívhatjuk segítségül a kárpitost, aki újjá varázsolhatja a bútort azzal, hogy lecseréli a rajta lévő szövetet.

Ha úgy döntünk, új kárpitot rakatunk ülőgarnitúránkra, ágyunkra, vagy más bútorunkra, számos lehetőség nyílik meg előttünk. Ragaszkodhatunk a megszokott színekhez, mintákhoz és anyagokhoz, de a kárpitozás remek alkalom arra, hogy kipróbáljunk valami újat, megpróbáljuk feldobni a lakás berendezését azzal, hogy más színű, más mintájú huzatot kérünk a felújítás alatt álló bútorra.

Az anyag kiválasztására is érdemes figyelmet fordítani, hiszen nagyon fontos, hogy a bútor továbbra is kényelmes és strapabíró legyen, valamint maximálisan ellássa a feladatát. Egy kanapé esetében például nem biztos, hogy egy vékony anyag túl jó választás lenne, hiszen könnyen elszakadhat, akár csak attól, hogy ráülünk. Ugyanez igaz az ágy, a fotelek vagy a székek esetében – érdemes vastag, ellenálló anyagot kérni.

A színeknek csak a fantáziánk szabhat határt, azonban ezeknél is érdemes átgondolni, hogy milyen külső hatásoknak van kitéve az adott bútor: ha kertben használt asztalokat és székeket szeretnénk kárpittal bevonni, nem biztos, hogy jó ötlet, ha fehér anyagot használunk, mivel kint könnyen összekoszolódhat. A konyhában is praktikusabbak a sötét színű kárpitok, amelyeken kevésbé látszanak meg a különböző foltok.