Főoldal

Kárpitanyagok jellemzői: a textilbőr

mubor-610x259

A textilbőr a műbőr anyagok legújabb generációja, mely az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert. Hosszú évek munkájának köszönhetően a textilbőr ma teljes mértékben megfelel a bútorgyártók és a felhasználók által támasztott követelményeknek.

A műbőrök korábbi generációi esetében a felület a legtöbb esetben PVC volt. Ezzel szemben ezen modern textilbőrök felületét polyurethan-hab képezi, melyet a kívánt színre festenek, és különböző felületeket szimulálva printelnek.

A textilbőr minőségét az határozza meg, hogy a szövet felülete, egészen pontosan a fent említett PU réteg vastagsága jelenti. A gyengébb minőségű textilbőrök felülete már minimális használat után is lepereghet a hordozószövetről, elrepedezhet, megkophat, lefoghat, azaz engedheti a színét.

A gyengébb minőségű textilbőrön ha meghajlítjuk, él keletkezik, mely nem múlik el a kárpitozás során sem. A jó minőségű textilbőr lágy, nem túl kemény, de nem is nyúlik túlzottan, ráadásul nincs túlzott, erős műanyag szaguk.

A bútorszövet dörzsállóságának mértékegysége a MartinDale. A 14-15 ezres fordulat alatti bútorszövetek meglehetősen rossz minőségűek, a kiváló minőség 50-100 ezer MartinDale-nél kezdődik. Az igazán jó minőségű textilbőr tartós, kopásálló, jól tűri a nedvességet, könnyen tisztítható és ápolható, ráadásul gyakorlatilag minden elképzelhető színben kapható.

Tisztítása leginkább ablaktisztítóval oldható meg. A tisztítófolyadékkal permetezzük be a bútort, töröljük át papírkendővel vagy puha ruhával, végül pedig töröljük szárazra, így elkerülhető az anyag foltosodása.