Főoldal

Kárpitanyagok jellemzői: a gyapjú

gyapju-610x259

A hernyóselyem mellett a gyapjú az egyik legfontosabb állati eredetű textilipari nyersanyag. A magyar nyelvben a juh testét borító, bundát alkotó szőrzet, bár ritkábban jelentheti más állapot szőrzetét is, azonban ebben az esetben mindig szerepel a nevében, hogy milyen állat szőrzetéből készült, például angóragyapjú vagy kasmírgyapjú.

Jelentősége elsősorban a lakástextíliák terén érhető tetten, számos takaró, szőnyeg és bútorkárpit készül belőle. Számos kedvező tulajdonsága van, súlyának harmadát képes nedvességből felvenni anélkül, hogy nedves hatást keltene, mely páratartalmat a szellőztetéskor leadja, így mindig száraz, tiszta és puha marad. Lágy, rugalmas és puha anyag, nem köti meg a szennyeződéseket, könnyen tisztítható, nem vonzza a port, gyűrődés és kopásálló, továbbá tartósan és jól színezhető.

Emellett azonban rendkívül kényes anyag is, a közvetlen napfény komoly károsodást okoz rajta, hatására szilárdsága csökken és el is színeződhet, éppen ezért mindig óvni kell a közvetlen napfénytől, mert annak hatására sokat veszít élettartamából is.

A gyapjú jellemzően a provence-i, azaz a romantikus stílus alapanyaga. A provence-i stílusú otthonban kizárólag természetes anyagokat találni, jellemzői a világos színek és a romantikus minták, melyek a könnyed, finom nőiességet hangsúlyozzák. Színvilágát tekintve a pasztellszínek és a csigavonalat jellemzik, minden kicsit fakó, fáradt, egymással harmonizáló tónusok jellemzik, az olajzöldtől a pasztellszíneken át, gyakorlatilag minden tört szín a stílus része, azonban egyik szín sem lehet domináns.