Főoldal

A kárpittípusok bemutatása

a-karpittipusok-bemutatasa-610x259

Kárpitozás során többfajta anyag közül választhatunk, ha úgy döntünk, áthúzatjuk kedvenc ülő- vagy fekvőalkalmatosságunkat. Legyen szó antik vagy modern bútorokról, az adott darab és a felhasználás helyszíne határozza meg, mit érdemes kiválasztani és azt milyen színben, díszítéssel célszerű alkalmazni.
Egy régi bútorokkal teli nappaliba nem szabad modern kárpittal áthúzott fotelt tenni, ahogy egy fiatalosabb hangvételű helyiségbe sem szerencsés komor, antik kanapét helyezni. Az igazán profi és tapasztalt kárpitosnak azonban sem a modern, sem a hagyományos módszerek nem jelentenek problémát, hiszen minden eljárást ismer és képes a bútorokat a megfelelő módon, hozzáértéssel újjávarázsolni.
Ha (bútor)kárpitról beszélünk, lényegében három nagyobb csoportba szedhetjük a különböző huzatokat, ezek pedig: bőr, műbőr és szövet. Bármelyiket is választjuk, még csak az első lépcsőfokot tettük meg a döntés hosszú folyamatában.

Műbőrből létezik a mosható, fertőtleníthető műbőr; a különleges műbőr; a plüss műbőr; mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, valamint különböző mintákban és díszítéssel kaphatóak. Leginkább a kedvező ár és a bőrhatás miatt választják, de nem éri el ugyanazt a minőséget, mint a valódi bőr, amely drágább, viszont tartósabb.

A valódi bőr emellett kényelmesebb és esztétikusabb, és ebből a termékből is elérhető többfajta változat, minőség és szín érhető el.

A kényelmes, de kevésbé nemes szövetből kapható többek között bőrhatású szövet (például gyöngyházfényű vagy kígyóbőrmintás), plüssszövet, lakástextil; színben és díszítésben változatos, anyagában is többféle.