Főoldal

Kárpitos kellékek: segédvásznak

vaszon2-610x259

Egy kárpitos munkája során a különböző típusú és funkciójú vásznaknak van a legnagyobb szerepe, legyen szó akár egy egyszerű kárpitcseréről, akár antik bútorok teljes restaurálásáról. Minden anyagnak más a tapintása, a tartása, más jellegű kezelés igényel és természetes a munkafolyamatban is más és más céllal használhatóak fel.

A segédvásznak feladata, mint ahogyan az a nevükből is kitűnik, hogy segítsék, megkönnyítsék a kárpitos munkáját. Ilyen szempontból segédvászon a rugóvászon, mely közvetlenül a rúgókra kerül a bútor kialakításánál. Segédvászon továbbá a formavászon, mely tartásának köszönhetően meghatározza a kárpitozandó felület formáját, határozott vonalait, éleit. Végül segédvászon az a fehér vászonréteg is, melyet a kialakított párnázat, illetve kiválasztott kárpit közé helyeznek.

Utóbbi funkciója gyakorlatilag a bútor egyben tartása, melyre így kényelmesen felhelyezhető a kiválasztott kárpit. Ezen felül fontos funkciója van a későbbi kárpitcserékkor is, hiszen hihetetlenül tartós anyagának és a kárpittól való elkülönítettségének köszönhetően egy-egy kárpitcsere alkalmával elegendő csupán a külső, díszes kárpitréteget eltávolítani, és a fehérvászonra ráhelyezhető az új kárpit.

A számos segédvászon közül két igen elterjedtet említenénk itt meg. Az egyik a grádlivászon, mely amellett, hogy kiemelten erős kárpitos segédvászon, népszerű matrachuzat anyag is egyben. A másik a molinó, mely teljes mely anyagát tekintve 100%-ban lenből készült, és szintén kedvelt matrachuzat anyag, egyben hagyományos jellegű kárpitos segédvászon.