Főoldal

Kárpitos kellékek: díszszegek és kapcsok

diszszeg2-610x259

A kárpitos egyik meglehetősen fontos munkaeszköze az úgynevezett kárpitos kapocs. A kárpitos kapocs olyan kárpitosszeg, amit kifejezetten a kompresszoros szögbelövő pisztolyokba fejlesztettek ki. A kapcsok számos különböző méretben és kiszerelésben kaphatóak.

A kárpitos kapcsok szerepe a vásznak rögzítése, éppen ezért számos különböző típusuk létezik, melyek mindegyike a megadott kárpitanyaghoz, illetve segédvászonhoz használatos.

A kárpitos díszszegek ezzel szemben nem elsősorban az anyagok rögzítését szolgálják, hanem a díszítést, a kiválasztott stílus karakterének megerősítését. A díszszegek használhatóak bútorok és ajtók kárpitozása esetén egyaránt. A natúr díszszegek általában 1000 darabos kiszerelésben kaphatóak, a különleges fejűek pedig egyedi kiszerelésben vagy akár egyesével is megvásárolhatóak.

A megfelelő díszszeg megválasztása nem csak a bútorra, illetve az ajtóra tervezett kárpit anyagának és mintázatának függvénye. Fontos szempont például restaurálás, vagy antik bútor kárpitcseréje esetén, hogy a díszszeg illeszkedjen a bútor stílusához. A díszszeg ugyanis, szemben a kapoccsal, jól látható helyre kerül, így egy rosszul megválasztott díszszeg teljes mértékben tönkreteheti az összhatást. Létezik számos színben és méretben, az egyszerű, minta nélküli fényes és matt szegektől kezdve a különböző metszett és díszes szegekig rengeteg típusa kapható.

A kárpitos kapcsok és díszszegek tehát fontos kellékek kárpitcsere és restaurálás során. Előbbiek jellemzője, hogy gyakorlatilag láthatatlanok, míg utóbbiak jelentősége éppen láthatóságukban rejlik.