Főoldal

Kárpitanyagok jellemzői: a pamut

sample-book-blue-shirt-fabric-610x259

A pamut alapanyag a gyapotnövény, egészen pontosan a gyapot magházát burkoló finom szőrzet szála. A textilipari szaknyelvben pamutnak a leszedés utáni állapotot nevezik, mely napjainkban az egyik legfontosabb textilipari nyersanyag, az egyik legősibb növény az emberiség történetében.

Pamutból elsősorban fonal készül, amelyet a textilipar minden ágában felhasználnak. Emellett azonban alkalmas nemszőtt kelmék előállítására is, ebben az esetben lappá terített szálhalmaz formájában alkalmazzák.

A 100%-os pamut anyagok között is számos különbség van, azonban ezek mindegyike teljes mértékben bőrbarát, könnyen tisztítható. Egyik hátrányos tulajdonsága, hogy könnyen gyűrődik, azonban ma már utólagos vegyi kezeléssel előállítanak vasalásmentes anyagokat is.

A 100%-ban pamut alapanyagú bútorszövetek elsősorban skandináv és minimál típusú bútorokon ideálisak. A skandináv stílus alapelve a kevesebb néha több elve. Alapja a keresetlen egyszerűség, ami azonban nem összekeverendő a minimalizmussal. Jellemzői a nagy ablakok és a természetes alapanyagok. Jellemző tovább a letisztult színek, a fehér és a tört színek használata, illetve a természetes harmóniára, a nagy terekre való törekvés.

Ezzel szemben a minimál stílust az elegáns, egyszerű formák, a légies terek megalkotása jellemzi. Alapvető eleme a harmónia, a letisztult színek és formák, alapvető jellemzője, hogy a tér szolgálja az embert, így nem ritka a különböző funkciójú terek egybenyitása. Színvilága is korlátozott, komoly önfegyelmet kíván, alapvető színei a szürke, a földbarna és a fekete, melyek halvány színekkel kombinálhatóak.