Főoldal

A különböző kárpitfajták előnyei

a-kulonbozo-karpitfajtak-elonyei-610x259

Ugyanaz a fotel vagy kanapé különböző színű, mintájú vagy anyagú kárpitokkal egészen más hatást kelt. Ha új bútort vásárolunk, gondoljuk át, milyen kárpit illik a lakásunk stílusához, illetve a többi bútorhoz. Ha minimalista stílusú az otthonunk, választhatunk például fekete textilbőrt, egy mediterrán nappaliba viszont inkább egy meleg színű, például téglavörös vagy narancssárga szövet illik.

Bőr
A bőr természetes és nemes anyag; egy bőr ülőgarnitúra elegánssá és stílusossá teszi a nappalit. Viszont ez a kárpitfajta igen drága, és szakszerű ápolása, újrafestetése, újrahúzatása sem olcsó. Illetve, a nyári hőségben kellemetlen lehet a saját izzadságunkban üldögélni rajta, télen pedig hideg az érintése.

Textilbőr
A textilbőr előnyei és hátrányai az anyagiak és a természetesség kivételével megegyeznek a bőrével. A textilbőr olcsóbb és kevésbé kényes, viszont egy ezzel bevont kanapé vagy fotel ugyanolyan dekoratív lehet.

Zsenília
A zseníliakárpit rengeteg féle színben és mintázatban kapható. Tartós, akár öt-tíz évig szép marad. Közepes árkategóriájú anyag, géppel tisztítható. Hátránya, hogy durvább a felülete, mint például a szövetnek vagy a bársonynak.

Bársony
A klasszikusabb megoldások hívei számára jó választás lehet egy bársony kárpit, amely puha, sima felületet biztosít. Hátránya, hogy könnyebben kopik, illetve a kopás látványosabb is, mint például a szövet esetében.

Zsákszövésű szövet
A szövet felülete durvább, mint a bőré, de nem annyira, mint a zseníliáé. Kopásálló, könnyen tisztítható anyag. Hátránya, hogy könnyen kihúzódhat egy-egy szál, illetve, hogy viszonylag drága.