Főoldal

Hogyan válasszunk anyagot?

hogyan-valasszunk-anyagot-610x259

Ha a bútoraink kárpitozásra szorulnak, az nem feltétlenül jelenti, hogy el kell búcsúznunk a külsejüktől: választhatunk rájuk ugyanolyan színű és mintájú anyagot, amilyen előtte volt. Ha azonban változtatni szeretnénk, itt a remek alkalom, hogy kiéljük a kreativitásunkat. Az anyagok színét tekintve csak a fantázia szabhat határt a lehetőségeknek, azonban az esztétika mellett a praktikumot is érdemes figyelembe venni, nem árt néhány dolgot szem előtt tartani, mikor anyagot választunk.

Először is fontos szempont, hogy hol, és mire használjuk a bútort. Kerti bútorok esetén például érdemes vastag, ellenálló anyagot választani, hogy jobban bírja a külső hatásokat. Kikezdheti az időjárás, de ha például tartunk a kertben kutyát vagy macskát, biztosan ők is előszeretettel igénybe veszik majd a kényelmes, puha kerti bútor nyújtotta előnyöket – az általuk okozott esetleges károkat is érdemes számításba venni. A színnel ugyanez a helyzet: kint könnyen koszolódnak a szövetek, válasszunk olyan színt, amin ez a lehető legkevésbé látszik meg.

A lakásban sem mindegy, hogy az adott bútor melyik helységbe kerül: a konyhában érdemes sötét színű szöveteket választani, mert ott könnyen ejthetünk foltot az anyagon evés és ivás közben. Ha a szobába kerül a frissen kárpitozott bútor, az anyag ne legyen túl sötét, mert a párnákból, különböző takarókból, pokrócokból származó szöszök meglátszanak rajta. Az ágy, a kanapé és a fotelek kárpitja mindenképpen vastag, ellenálló anyagból készüljön, különösen, ha sokat használjuk.