Főoldal

Kárpitanyagok jellemzői: a selyem

selyem-610x259

A selyem a köznyelvben a hernyóselymet, azaz a selyemlepke hernyójának mirigyváladékát jelenti. Ezzel szemben a textiliparban a selyem minden rovar mirigyváladékának gyűjtőneve. A selyem lényegében finom, fényes és rugalmas, állati eredetű szálasanyag. Napjainkban is meglehetősen fontos szerepet tölt be a textiliparban, a ruházkodás és a bútorszövetek, lakástextíliák gyártásában egyaránt fontos szerepet tölt be.

A selyem napjainkban a klasszikus bútorszövetek kárpitja, luxust és eleganciát sugároz. Emellett azonban meglehetősen kényes anyag bútorszövetként. A klasszikus stílus képviselőjeként a selyem méltóságteljes külsőt kölcsönöz a bútoroknak, egy klasszikus stílusban berendezett otthon nyugalmat és fensőbbséget sugároz.

A klasszikus minták közé tartoznak a barokk minták, a részletgazdag, nagyméretű mintarendszerek, de kisebb bútorok esetén, ahol a nagyobb minták nem képesek érvényesülni, egy kellemes pasztellszínű sávozás is tökéletes választás lehet.

Igaz ugyan, hogy a klasszikus stílusban jellemző színek a bordó, a mélyzöld, vagy az arany, azonban nem szabad megfeledkezünk arról sem, hogy a stílus részét képezik a kellemes pasztellszínek is, mint a rózsaszín vagy a bézs.

A stílus megteremtéséhez elsősorban tágas terekre, nagy belmagasságra van szükség. Nem elég a bútorok, bútorszövetek harmonikus megválasztása, törekedni kell a megfelelő helykihasználásra is.

A selyem 30 fokos vízzel tisztítható, de kizárólag finom textíliákra ajánlott mosószerrel. A selyem nem nyúlik, nem bolyhosodik, nem engedi el a színét. Nem szükséges szárítani, elegendő hagyni, hogy magától megszáradjon. A selyem természetes anyag, a tisztítás nem vesz el semmit a szépségéből.