Főoldal

Kárpitos kellékek: a töltőanyag

toltoanyag2-610x259

A kárpitozás folyamatában meglehetősen fontos szerep jut a kiválasztott töltőanyagnak. A töltőanyag mennyisége, illetve minősége határozza meg többek között a kárpitozott bútor ülési keménységét. A kárpitozás folyamatában két alkalommal szükségek töltőanyag alkalmazása: az alappárnázáskor és a felsőpárnázáskor.

Az alappárnázás, vagyis a soppolás során a töltelékanyagot elsőként a bútor szélein kell felhelyezni, ezt követően pedig az ülés közepén kell elhelyezni úgy, hogy ráülésnél a rugót ne lehessen érezni. A töltelékanyag behelyezésekor törekedni kell arra, hogy az anyag mindenhol egyforma vastagságú legyen.

A felsőpárnázás, más néven pikírozás lényege, hogy a meglévő anyagokra újabb töltelékanyagot helyezünk, mellyel véglegesítjük az ülés formáját, kialakítjuk a párnázat vonalát és eltüntetjük az esetleges egyenetlenségeket. A felsőpárnázásnak köszönhetően az ülésfelület egyenletes sima, kényelmes és puha lesz.

Töltőanyagként kárpitozáskor használható flíz. Ez készülhet 100% poliészterből, pamutból vagy gyapjúból. Ez a töltőanyag a kereskedelmi forgalomban tekercses kiszerelésben kapható. Vastagságát tekintve 5-6 millimétertől 30-32 milliméterig terjedhet, szélessége általában 150-210 centiméter.

A flízek alkalmasak még a bútorkárpitozás mellett párnák és paplanok töltésére, bélésanyagként és párnázó anyagként. A flíz egyéb elnevezései közé tartozik a doha és a bondtex. Emellett töltőanyagként használható még a vatelin, másik nevén töltővlies, illetve töltőgolyók.