Főoldal

Varázsolja újjá régi heverőjét!

hevero2-610x259

Egy jó bútordarabot kidobni kisebb hibák miatt vétek – vesződséget okozunk ezzel magunknak, pénzt dobunk ki az ablakon, és semmit sem nyerünk vele. A hiba persze sokszor nagynak tűnhet – ha a heverő kárpitja kiégett vagy felhasadt, kifakult, megkopott, sokan nem látnak más megoldást, mint hogy újat vegyenek helyette.

Pedig a heverők esetében is sokkal egyszerűbb megoldás ennél, ha inkább újrakárpitozzuk őket. Az egész művelet igen egyszerű, egy jól képzett kárpitosmester számára rutinmunka, és nekünk is időt takaríthat meg, nem beszélve az anyagiakról – hiszen jóval kevesebbet kell költenünk egy bőrkárpitozásra, mintha teljesen új heverőt állnánk neki keresni a lakásba.

A kreativitásunkat is kiélhetjük – akármilyen is volt a régi heverő, a kárpitozás során olyan csináltathatunk belőle, amilyet csak akarunk. A szín- és mintázatlehetőségek gyakorlatilag kimeríthetetlenek, addig válogathatunk, amíg meg nem találjuk a megálmodott kárpitot. Persze az anyagválasztásnál is oda kell figyelnünk.

Lehetőleg olyan bútorszövetet adjunk kárpitosmester kezébe, amelyről biztosan tudjuk, hogy kevéssé elnyűhető, tehát nem kell újra a műhelyben kikötnünk néhány éven belül. Az időtállóságba az is beletartozik, hogy az anyag jól tisztítható legyen – máskülönben elég egyetlen rossz véget ért nassolás, és megint kezdhetjük a díszpárnák stratégiai elhelyezésének művészetét gyakorolni.

A kárpitozás kívül-belül megújítja a heverőt – szükség esetén rugókat, tömőanyagokat cserélnek benne, a faszerkezetet megerősítik, kívülre pedig teljesen új huzat kerül. Anélkül, hogy ki kellene dobnunk vagy meg kellene vásárolnunk bármit, egy régi, elhasznált, rút heverőt új, gyönyörű darabbá varázsolhatunk.