Főoldal

Kárpitos kellékek: a heveder

heveder-610x259

A textilheveder a kárpitos munka egyik legfontosabb alapanyaga, melynek számos típusa létezik. Kereskedelmi forgalomban 50 méteres végekben kapható, alapvető funkcióját tekintve belső tartószerelék. Annak függvényében, hogy milyen funkciót tölt be, készülhet kenderből, jutából, lenből, de akár pamutból is.

A kárpitosmunkákhoz leggyakrabban használt hevedernek kender az alapanyaga, és 3-10 centiméter közötti szélességben gyártják. Magyarországon az 5,5 centiméter, illetve a 6,5 centiméter szélességű heveder a legkedveltebb a kárpitosok körében.

Minőségét tekintve a jobb minőségű, azaz sűrűbb szövésű és így erősebb hevedereket „A” jelzéssel látják el. Ezzel szemben a „B” jelzésű anyagok ritkább szövésűek, jelentősen gyengébbek, így kizárólag olyan helyeken használhatóak fel, ahol kisebb feszítés éri őket.

A hevederek minőségét jelezhetik az anyagba szövött színes kenderfonalak is. A kenderfonalból készülő kárpitoshevederek egyszínűek, vagy középen csíkozottak. A csíkozás lehet piros vagy kék.

Létezik továbbá úgynevezett redőnyheveder, mely egy 2,3 centiméter széles, vászonkötésű kettős szövet. Emellett léteznek fémszalagok és fémhuzalok, melyeket azonban kizárólag az olcsóbb, kevésbé jó minőségű tömegmunkákhoz használnak.

Ezekkel szemben a hullámheveder minőségi bútorok gyártására alkalmas, rugalmas, edzett acélhuzalból készül, melyet úgynevezett U-szegekkel vagy kapcsokkal rögzítenek a bútorállványhoz. Használatával feleslegessé válik a rugók beépítése.

A legmodernebb hevederek a gumiszalag-hevederek, melyek megjelenése új lehetőségeket biztosít a hevederrendezésben. A gumihuzalok 4-12 milliméter vastagságúak, és többnyire műselyem fonallal tekercselik őket. A gumiszalagok 0,5 centiméter vastagságúak, szélességük pedig 3-6 centiméter.