Főoldal

Kárpitozással a stílbútorokért

stilbutor-610x259 (1)

A stílbútorok esetében a kárpitozás kiemelten fontos, hiszen nem csak annyi a funkciója, hogy a bútorral, a többi bútordarabbal és a lakás stílusával is harmonizáljon, de a bútordarab által képviselt stílusnak és korszaknak is meg kell felelni. Ezért aztán a stílbútoroknál a sérült vagy elhasználódott kárpitozás cseréje is fontos, a mesterember és a tulajdonos részéről is odafigyelést megkövetelő feladat.

Legfontosabb az természetesen, hogy olyan anyagot, mintát és színt találjunk, amely tökéletesen illeszkedik a bútorhoz magához és lakásunkhoz is. Ez alapvetően nem könnyű, ám közel sem lehetetlen feladat – a legjobb, ha a szakemberrel közösen válogatunk a több ezer lehetőség közül, és a választáskor megfogadjuk a jótanácsokat. Ily módon úgy teremthetjük újjá vagy alakíthatjuk át régi bútorunkat, hogy az végül olyan legyen, amilyennek azt megálmodtuk.

A kárpitozás során magát a bútort is megvizsgálja és szükség esetén megerősíti, szerkezetileg restaurálja a kárpitos szakember. Így aztán nem kell attól tartanunk, hogy a vadonatúj kárpitozás alatt néhány hónapon belül megadja magát maga a bútor.

A kárpitozás egyszerű megoldást jelent mindenféle kisebb-nagyobb anyagsérülés esetén – rengeteg vesződséget és pénzt spórolhatunk magunknak, ha ahelyett, hogy új bútorban gondolkodnánk, először mindig azt a kérdést tesszük fel magunknak, nem lehetne-e valahogy inkább helyrehozni a hibát. A sérült, kopott, elhasználódott vagy egyszerűen nem tetszetős bútoranyag teljes lecserélése egy képzett kárpitosmester számára rutinfeladat.