Főoldal

Hogyan zajlik a heverő kárpitozása?

hevero-610x259

Miért kellene csak azért megszabadulnunk egy heverőtől, mert anyaga már nem az igazi? Nos, a válasz: nem kell. Megtarthatjuk régi, kényelmes, megszokott bútordarabunkat, melyet új élettel tölthetünk fel, teljesen átalakíthatjuk megjelenését, mindezt pedig egy új heverő áránál jóval kevesebbért. Ezt a lehetőséget nyújtja a kárpitozás.

Egy jó heverő igencsak hozzá tud nőni az ember szívéhez. Megszokja alakját, keménységét, jelenlétét a lakásban – érthető, hogy nem szívesen válunk meg ilyen darabtól. Néha szükségét érezzük ennek mert esetleg kiégett a huzat vagy már teljesen felismerhetetlenre fakult a minta, és a lakás szégyenfoltja a bútor, ekkor sem kell azonban a végső megoldáshoz folyamodnunk.

A legjobban akkor járhatunk, ha kárpitozással „átöltöztetjük” a heverőt – megmarad a régi szerkezet, amelyet meg is erősítenek, és új, frissebb külsőt kap.

A kárpitozás során, miután minden szükségtelen elemtől megszabadították, lecsupaszították a bútort, statikailag megerősítik azt. Ez nem mást jelent, mint hogy gyakorlatilag teljesen szétszerelik a vázat, és újra összerakják, kiemelt figyelmet fordítva a statikailag lényeges részekre. Ezután elkészítik vászonszalagokból a hevederezést, erre pedig új rugók kerülnek a régi, elhasznált darabok helyett. Ezután jön a tömőanyagok elhelyezése, majd a behúzás, azaz az új kárpit felhelyezése.

Ez az a rész, ahol igazán lehetőségünk nyílik kreatívkodni, ugyanis a mintát, színt, anyagot természetesen mi választhatjuk ki. Nem olyan ez, mint a bútorvásárlás, amikor egy igen korlátozott választékból kell a legmegfelelőbb darabot kiválasztanunk. Nem érhetjük be, csak a tökéletessel, hiszen a több ezer lehetőség között egészen biztosan ott lapul az ideális.

Régi heverőnket a kárpitozás által olcsón és egyszerűen újjáéleszthetjük, igazi éke lehet a lakásnak.