Főoldal

Hogyan javíthatóak a bőrbútorok?

serultbor-610x259

A bőrbútorok, mint minden más bútor, idővel óhatatlanul megsérülnek vagy elhasználódnak, kikezdi őket az idő vasfoga. Van azokban különbség a hagyományos bútorszövettel borított darabok és a bőrbútorok között – utóbbiak cseréje költségesebb és egyben bonyolultabb is.

Ha tehát sérült vagy az idők során megkopott bőrbútort akarunk rendbe hozatni, mindig érdemes már az elején kárpitosmesterhez fordulni. A bőrbútorok kárpitozása összességében nem sokban különbözik a hagyományos bőrbútorokétól, ám speciális szerszámokra, nagyobb odafigyelésre és precizitásra, komoly szaktudásra van szükség hozzá.

A kárpitozás során a bútorokat szerkezetileg is alaposan felülvizsgálják, gyakorlatilag szétszedik és összerakják újból. Cserélik a gyengült vagy sérült belső részeket, rugózatot, töméseket is, és csak azután következik a bőr behúzása. Az valódi bőranyag már alapból tele van kisebb felületi sérülésekkel, billogokkal és hasonlókkal, éppen ez adja egyediségét. A bőr tulajdonságai, szabálytalansága miatt nagy odafigyelés és direkt erre a célra fejlesztett varrógépek szükségesek – ezek segítségével alakítja a kárpitosmester a bútor vázának megfelelő alakúra a bőrt, amely aztán behúzásra kerül.

Ha csak a bútor egyes részeinek javítására van szükség, például a kartámaszon található bőr cseréjére, az is megoldható. Ilyenkor a legnagyobb problémát a tökéletesen megfelelő anyag megtalálása jelentheti, ha azonban csak megközelítőleg jó darabokat találunk, a szakemberek festeni is tudják a bőrt. Így a lecserélt részek is pontosan olyanok lesznek, akár az érintetlenek.