Főoldal

Ajtókárpitozás

ajtokarpit-610x259

A kárpitozás mestersége a nagy tudás és tapasztalat mellett precizitást és alázatot igényel, az igazi mester által készített végeredményről pedig sokan azt gondolják, hogy iparművészeti alkotás. Utóbbi kijelentés nem is áll távol az igazságtól: a tökéletesen kárpitozott bútor nemcsak kényelmes, hanem esztétikus része is lakásunknak, amelyre okkal lehetünk büszkék.
Kárpitozni azonban nemcsak ülő- és fekvőalkalmatosságokat lehet, hanem ajtókat is, amik így amellett, hogy igazodnak az adott helyiség hangulatához, még a hatékony szigetelésről is gondoskodnak.
Az ajtókárpitozásnak több oka is lehet, a hang- és hőszigetelés mellett esztétikai szempontból is jól jöhet egy ilyen megoldás. A kiválasztáskor az egyik legfontosabb szempont az, hogy az ajtókárpit igazodjon az adott helyiség hangulatához, és inkább hozzáadjon ahhoz, semmint elvegyen belőle.
Az ajtókárpit anyaga általában textilbőr vagy műbőr, a tökéletes szigeteléshez pedig a legtöbbször speciális (poliuretán) habszivacsot használnak, amely csökkenti az áthallást, valamint kizárja a huzatot és csökkenti a hőleadást is.
Kárpitozni műanyagból és fémből készült ajtókat is lehet, a színválaszték pedig itt is széles lehet, kezdve a világos és vajszínű árnyalatokról a sötétebb, mélyebb tónusokig. Az ajtók díszítése is többféle kivitelben megtörténhet (kerek vagy szögletes), a jó mester ismérve pedig a részletes és kreatív kidolgozás mellett a gyors és tartható munkatempó.
A jó minőségű ajtókárpit figyelemreméltó része irodáknak és lakásoknak, legyen szó kültéri vagy beltéri alkalmazásról, és hamar megtérülnek a befektetett költségek is.