Főoldal

Kárpitanyagok jellemzői: a bőr

bor

Az emberiség ősidők óta használja a bőrt ruhák, takarók, egyéb használati eszközök készítésére. Napjainkban a bőr bútorok az elegancia és a stílus jelképei. Kényelmes, tartós és szép, ráadásul kiváló minőségű.

A bútorbőr hazánkban szinte kizárólag marhabőrből készül. Elsősorban európai marhatenyészetekből származik, bár előfordul köztük tengerentúli is. A kettő közötti meghatározó különbség a bőrökön megjelenő természeti jegyek, melyek származhatnak rovarcsípésektől, más állatok szarvától vagy éppen tüskéktől. A tengerentúli bőrökön jelentősen több ilyen jegy található, hiszen az állatokat ott szabadabban tartják.

A marhabőr teljes vastagságában nem dolgozható fel, így előállítása során az első tisztítást követően rétegekre hasítják. Bútorok kárpitozására a legfelső réteget, az úgynevezett színbőrt használják fel, ugyanis ez a réteg a többinél finomabb, lágyabb és ellenállóbb. Megjegyzendő, hogy a bőrön észlelhető hibák nem befolyásolják annak tartósságát, pusztán egyedivé teszik azt.

A bőr bútorok rendszeres ápolást, törődést igényelnek, hogy valóban hosszú életűek legyenek. A bőr felületek ápolásához és tisztításához kizárólag bőrápoló szereket szabad használni, ugyanis ezek biztosítják a hosszú élettartamot, rugalmassá teszik a bőrt és felfrissítik annak színeit.

A bőr száraz és meleg helyiséget igényel, 50-70%-os páratartalommal. Pórusainak köszönhetően az anyag gyakorlatilag lélegzik, a szellőzés biztosítása érdekében a pórusok átjárhatóságát puha kefés tisztítással biztosítsuk.