Főoldal

Kárpitos kellékek otthoni kárpitozáshoz

karpitozas-kellekek-610x259

Ha nem szeretnénk pénzt áldozni a bútoraink felújítására megpróbálkozhatunk az otthoni kárpitozással. Ez antik bútorok és autók esetében nem ajánlott, ugyanis ezek többnyire speciális eljárásokat igényelnek, amihez szakemberre van szükség, de egyszerűbb székek, fotelek esetén kísérletezhetünk, ha van rá időnk és energiánk, így sok pénzt takaríthatunk meg, de bizonyos kellékeket mindenképpen be kell szereznünk hozzá

Ha nekilátunk az otthoni kárpitozásnak, első körben érdemes alaposan szemügyre venni a felújítani kívánt bútort, hogy megtudjuk, milyen mennyiségű anyagra van szükség a munkához. A házilag kivitelezett kárpitcserékhez nem szükségesek különleges szerszámok. A régi kárpit lefejtéséhez és az új anyag felerősítéséhez kalapács, szeghúzó, lapos- vagy kombinátfogó, csípő- és harapófogó, a kárpitanyagok kiszabásához egy éles olló is megfelel, ami alkalmas a szövetek vágására is.

A kézi varrásokhoz közepes nagyságú görbe-, és egyenes, kör keresztmetszetű kárpitostűk, az esetleges mélytűzésekhez és gombozásokhoz varróár, az élek varrás közbeni beigazításához pedig igazítótűre van szükség. A kárpitdarabok ideiglenes rögzítését megoldhatjuk kitűzőtűkkel, vagy nagyobb gombostűkel is. Nagy segítség lehet a munka során, ha van egy jó tűzőgépünk, és az is nagy előny, ha varrógéppel rendelkezünk, amivel az egyes kárpitdarabok összevarrását megoldhatjuk.

A varráshoz jó erős cérnákra, de inkább varrófonalakra lehet szükség, esetenként kellhetnek új kárpitos hevederek, habanyagok is. Ez soknak tűnhet, de minden eszközt be tudunk szerezni barkácsboltban, esetleg kárpitos segédanyagokat is árusító üzletekben.