Főoldal

Sok eszközt kell beszerezni az otthoni kárpitozáshoz

sok-eszkozt-kell-beszerezni-az-otthoni-karpitozashoz-610x259

A házilagos, otthoni kárpitozás költséghatékonyabb megoldás, hiszen csak az anyagot, és a megfelelő kellékeket kell megvenni hozzá. Azonban csak azoknak tanácsos belevágni, akik értenek az efféle műveletekhez, és van némi érzékük a barkácsoláshoz, otthoni felújításokhoz, ugyanis ha elrontjuk, többet fizethetünk a szakembernek a javításért, mint amennyibe eredetileg került volna a munka. Antik bútorokat és autót viszont nem ajánlatos otthon kárpitozni, ezek ugyanis speciális eljárást igényelnek, amit jobb szakemberre bízni,

Ha a kárpitozást házilag szeretnénk megoldani, hasznos lehet, ha mindent előre megtervezünk: érdemes a kisebb, egyszerűbb darabokkal kezdeni a műveletet, mert így könnyen és gyorsan be tudjuk gyakorolni az alapvető technikákat. Fontos, hogy jó alaposan vegyük szemügyre a bútort, hogy lássuk, a kárpit hol van rajta rögzítve, mert csak így tudjuk pontosan ugyanúgy rátenni az új szövetet, ahogyan a régi volt. Ha erre nem figyelünk oda, könnyen ronthatunk el egy egyébként szép bútort.

A szövet lefejtését követően ne dobjuk ki rögtön a feleslegesség vált anyagot, jó szolgálatot tehet ugyanis az új kárpit kiszabásakor – a régihez igazítva pontosan fogjuk tudni, hogy mekkora méret szükséges, így nem áll fenn az a veszély, hogy túl nagy, vagy ami rosszabb, túl kicsi lesz a kiszabott anyag.

Némileg nehezebb feladat lehet, ha az állványzatban találunk hibát. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a javítása nem haladja-e meg a képességeinket, és nem kéne-e inkább szakembert megbízni a munkával, ha ugyanis az állványzatot elrontjuk, jó eséllyel a bútor sem lesz már használható, és csináltathatunk másikat, ami nem kevés pénz.