Főoldal

Megéri megjavíttatni a régi bútort

megeri-megjavittatni-a-regi-butort-610x259

Sok ember ragaszkodik a régi, megszokott bútoraihoz, talán azért, mert azt a stílust kedveli, de az is lehet, hogy az adott darab régi családi örökség, esetleg egy drága antik bútor. Az idő és a használatból adódó külső hatások természetesen ezeket a bútorokat is kikezdik, ilyenkor ezeket is újra kell kárpitozni, esetleg restaurálásra is szükség lehet. Ez egy komolyabb művelet, nem minden kárpitos vállalja, de lehet találni megbízható szakembereket, akik ismerik a szükséges eljárásokat, és még a legrégebbi bútorokat is képesek újjá varázsolni.

antik-butor-karpitozasa_a-255x300A régi és antik bútorok javíttatása és restaurálása sokszor nem kevés pénzbe kerül, az erre fordított összegből akár újat is vehetnénk, azonban ez nem mindig jó ötlet. A mai bútorok ugyanis jóval kevésbé tartósak, mint a régiek, sokan állítják, hogy a régen gyártott bútorok jobb minőségűek, strapabíróbbak, tovább bírják. Egy ilyen jól bevált bútort ezért nem feltétlenül érdemes kidobni, sokszor nagyon is megéri pénzt áldozni arra, hogy egy jó szakember helyrehozza a hibáit.

A bútorok restaurálása magában foglalja a kárpit cseréjét. Természetesen a tulajdonos dönti el, hogy milyen anyagot szeretne látni a bútorán, de érdemes figyelembe venni annak stílusát a választáskor. Az antik bútorokon a bőr mutat a legjobban, ez kissé drága ugyan, de kár lenne egy gyönyörű darabot elrontani azzal, hogy egy olcsó anyagot választunk rá, ami nem is illik hozzá. A javítás során a bútor szerkezeti részét, ha szükséges, pótlással, fafaragással, megerősítéssel, enyvezéssel oldják meg. Felületkezelés során lakkozást vagy politúrozást alkalmaznak. A politúrozás nemesebb felületet képez, viszont drágább művelet, mivel hosszadalmasabb, körültekintőbb munkát követel meg, cserébe viszont jóval esztétikusabb hatás érhető el.